luft luftluft skygge skygge luft
hjørne topkant hjørne
venstre side Hjemmeside fabrikkens navn
luft Hjemmeside fabrikken Portefølge med projekter Generelt om hjemmesider
Hjemmeside fabrikkens logo
højre side
hjørne bundkant hjørne
luft luft luft

Domænenavne & webhoteller

I første omgang skal du finde dig et domænenavn, der er ledigt. Et domænenavn er det man også kaldet en web-adresse eksempelvis www.hjemmeside-fabrikken.dk, som står i din browsers adressebar. Med mindre du repræsenterer et varemærke som Carlberg eller Mærsk er det en god idé, hvis du få det du beskæftiger dig med ind i navnet, som en massør i centrum af København bruger domænenavnet "city-massage.dk".

.dk hostmaster

I Danmark administreres domænenavne af .dk hostmaster. På forsiden af deres hjemmeside kan man undersøge om et domænenavn er ledigt. Det koster DKK 45,- om året for at have et domænenavn registreret hos .dk hostmaster - altså et domænenavn, der slutter på .dk. Andre topdomæner (f.eks. .com) administreres ikke af .dk hostmaster, har en anden pris, men med mindre du repræsenterer en international concern eller en velgørenhedsorganisation bør du bruge et dansk domænenavn.

Den nemmeste og billigste måde at registrere et domænenavn er at lave registreringen samtidig med at du opretter et webhotel. Du skal dog være opmærksom på at det er dig, der bliver ejer af domænenavnet og ikke webhotellet.

Webhoteller

Et webhotel er en computer, som hjemmesidens filer befinder sig på og hvorfra hjemmesiden vises til dem, der vil se den - også kaldet en webserver, fordi den så-at-sige serverer de data (hjemmesider) internetbrugere beder om. Dette kaldes at "hoste" siden (som i hostel).

Der er mange udbydere af webhoteller, og der er ligeså mange priser. En af grundende til at priserne er forskellige er, at man blandt andet betaler for, hvor meget computerkraft, der er afsat til at vise din side. Hvor meget du har brug for er afhængig af mange faktorer, som hvilket sprog siden er programmeret i, antallet af database opslag på din side og meget andet, men først og fremmest er behovet for computerkraft afgjort af hvor mange besøgende du har på din hjemmeside.

Under antagelse af at det er en ny hjemmeside, du vil igang med at lave, så leder vi her efter de billigste muligheder. De fleste webhoteller opgraderer meget gerne til en dyrere og mere kraftfuld løsning, og alternativt kan din hjemmeside altid flyttes til at et andet webhotel, hvis du skulle have fået en idé hele verden gerne vil se flere gange om dagen. Hvis din side bliver langsommere og langsommere i takt med at besøgstallet stiger er det tid at overveje opgraderingen. Hvis din side er langsom helt fra starten af er det tegn på dårlig programmering (se huskeliste).

Forskellige webhoteller udbyder som oftest at webserveren enten kører Microsoft Windows eller Linux. "Jeg bruger Windows derhjemme, så skal den server min hjemmeside ligger på vel også være Windows ?!?" -det korte svar er: "NEJ". Det er nemlig fuldstændig ligegyldigt. Når du vælger dit webhotel er det ikke vigtigt hvilket styresystem, der benyttes - kun at webhotellet understøtter de funktionaliteter, du skal bruge; som en bestemt type database, PHP eller .net afhængig af hvordan og i hvilket programmeringssprog din side skal laves. Som tommelfingerregel kan man sige at hvis din hjemmeside programmeres i .net (.aspx), skal det være en windows server - ellers er Linux ofte den bedste løsning.

One
Surftown

Hjemmeside fabrikken anbefaler tre udbydere af webhotel. One, der udbyder et meget billigt, og imponerende stabilt Linux baseret webhotel; og Sufttown er et godt valg, hvis du enten skal bruge en rimelig billig windows server eller skal bruge mere end to domænenavne. Begge inkluderer en del gratis services som mailadresser ad libitum og mere. En af årsagerne til at disse webhoteller er billige er at support kun foregår skriftligt. Dette fungerer dog rimelig godt.

Gigahost

Den sidste, der vil blive nævnt her er Gigahost. Gigahost er mest for personer med mere teknisk snilde end gennemsnittet. Det er et webhotel i den helt lave prisklasse, hvis man har flere domæner. Der bliver ikke meget serveret for en, men der er til gengæld meget frie tøjler og nyttige tekniske muligheder. Det er næsten som have en webserver stående hjemme hos sig selv, nogen andre sørger for holder sig kørende.

Hjemmeside fabrikken har ingen samarbejdsaftaler og modtager ingen betaling eller rabatter fra nogen af de nævnte virksomheder.

skygge
luft