luft luftluft skygge skygge luft
hjørne topkant hjørne
venstre side Hjemmeside fabrikkens navn
luft Hjemmeside fabrikken Portefølge med projekter Generelt om hjemmesider
Hjemmeside fabrikkens logo
højre side
hjørne bundkant hjørne
luft luft luft
Firefox browser logo Opera browser logo Safari browser logo Chrome browser logo

Browsere & standarder

En browser er det program, man går på internettet med og ser hjemmesider i. Uanset hvordan en hjemmeside bliver lavet er det i består den i sidste ende af HTML. HTML er ikke et programmeringssprog som sådan, men et såkaldt markup language - dvs. at det i sin grundform kun kan markere teksten med eksempelvis størrelse, fed eller understreget; vise et billede, et link og den slags. En sammenslutning af internettets store aktører afgører, hvordan HTML skal skrives i et råd kaldet W3C. Meningen med dette er at alle browsere skal forstå og vise hjemmesiderne ens, uanset hvilken browser man bruger. Dette er ikke tilfældet, men hvis man både overholder W3C standarderne og tester i de fem mest almindelige browsere, er man rimelig sikret mod fejl og manglende funktionalitet - også fremadrettet, når der kommer nye browsere eller nye versioner af dem, der allerede er på markedet.

Explorer browser logo

Til trods for en faldende udbredelse af både Microsoft Windows og i særdeleshed Microsoft Internet Explorer (MSIE), er der til dato overraskende mange hjemmesider, der har nedsat eller manglende funktionalitet i andre browsere. Det er ikke særlig praktisk at en hjemmeside kun fungerer i MSIE, da man på den måde afskærer sig fra kunder, der bruger Mac eller Linux, samt kunder der foretrækker en anden browser som Google Chrome eller Mozilla Firefox. Yderligere bliver det stadig mere almindeligt at benytte sin mobiltelefon til at gå på nettet og her er det højest usandsynligt at MSIE bliver brugt til at vise siden.

Det typiske svar man får, hvis spørger en webmaster med ansvar for en side, der ikke overholder W3C standarderne og eventuelt kun fungerer ordenligt i MSIE, er gerne at den software de bruger ikke genererer W3C valid kode og at det iøvrigt kan være ligegyldigt, da alle internetbrugere alligevel bruger MSIE. Dette er ikke korrekt!

Se den aktuelle statestik over hvor udbredte de forskellige internet browsere er: www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp ...eller find en anden browser end den du er vant til her: browserchoice.eu

skygge
luft